Recept
Frukt- och nötbollar
eller
Energibollar
Kan kanske inte klassas som fika, men smakar bra och är Perfekta efter träningen eller när du behöver en kick.
Ingredienser:
2 dl nötter (t.ex hasselnötter, cashewnötter, valnötter), 2 dl havregryn, 3 dl torkad frukt (t.ex russin aprikoser tranbär), 1 ½ msk kakao
Mixa nötterna och havregrynet fint i en matberedare.Tillsätt den torkade frukten och kakaon. Mixa tills det har blivit en jämn massa, tillsätt eventuellt 1-2 msk vatten om den blir för smulig. Forma till bollar och rulla dessa i riven kokos.
Recept från ICA
_________________________________________________
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Blåbärsmuffins
Klassiska blåbärsmuffins.
- 8 stora eller 12 små
Färdigt på: 35 min
Ingredienser
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
200 g frysta blåbär, för mig vart det alldeles för mycket så jag tipsar om att ta 100 gram istället.
_
Tips
Tips! Byt ut blåbären mot hallon, björnbär eller blanda bären! Perfekt på sommaren och hösten när man har trädgården som skafferi. Det är också fint att strö över lite mandelspån på muffinsen innan de gräddas.
När det står varmluftsugn i receptet, men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen i din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
3. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Varva smeten med blåbär i formarna, fyll dem till 2/3.
4. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.
Kristyr till muffinsarna.
Ingredienser:
1 dl florsocker
2 msk äggvita
1 barnsked blåbärssaft
Några droppar citronsaft
Gör så här
1. Blanda äggvita och florsocker med citronsaft.
2. Blanda ner ca en sked blåbärssaft, det ger en fin färg och ger lite extra smak.
3. Klicka ut på toppen av muffinsen. Toppa gärna med lite strössel.
Detta recept bakades av Sophia. Thomas, Ulrika, Sophia, Sabine och Isabelle betygsatte.